A kávé magyar

Fény utca. Nyüzsgő piaci élet, hangos kofák, banyatankkal rallizó nyugdíjasok. Nem, most piackritika helyett másról lesz szó. Azt majd talán máskor. A magamutogató véres hurkák és a vígan burjánzó petrezselyemmel tömött vödrök után a Bányai kávézó szolidnak, sőt, egyenesen unalmasnak tűnik, tökéletesen beleolvad a rendszerváltás korabeli épületbe. De nem is akar kacérkodni a külsővel, azt meghagyja a “wannabe” kávézóknak.

A Bányai utazásra hív. Kézen fog minket és Vergiliusként kalauzol végig a kávék transzcendensén, bevezet minket a sötét és a világos pörkölés örökös kérdésébe, és magával ragad bennünket a gyümölcsök és étcsokik étere. Ha az alapok nem elégítették ki sóvárgásunkat akkor variációk sora vár ránk, melyek nem feltétlenül koffein alapú frissítők. Újhullámos Cola, chai latte, forró csoki. Na, igen. A Bányai forró csokija megér egy külön misét, az egész városban nem lehet ilyen selymes formában megtalálni ezt a maja találmányt. A tej édessége és a kakaóbab keserű aromája tökéletes harmóniát alkot a pohárban, a hétéves énem minden reggelire ezt kérné. Ha már a reggelinél tartunk, itt ne a ma annyira közkedvelt brunch-vonalra számítsunk. Igaz, a sütik kiválóak, a csokis keksz jól passzol a tejes kávékhoz,a karamellás sütijük frenetikus. A sós tételek már kevésbé megnyerőek, a spenótos-túrós batyu jelentéktelen ízeivel próbál minket elcsábítani, és a francia péksütemények védőbástyáját, a croissant-t sem tudom szívből ajánlani, bár éhségünk csillapítására akár még jó megoldás is lehet.

A hely ütőere a vérprofi csapat. Szakmailag felkészült és kedves fogadtatásban részesülünk a pultnál állva, külön öröm, hogy készséggel válaszolnak minden kérdésre, adnak felvilágosítást a csokis kuglóf és a cascara kávék közti különbségről, vagy ha neadjisten épp kávégépet keresünk otthonunkba akkor ilyen szempontból sem maradunk hoppon.

Summa summarum, a Bányai keveset mutat, de még többet ad. Kiváló választás azok számára akik szeretnék belevetni magukat a speciality kávék világába, de nem akarnak elveszni a bőségben, továbbá kipróbált kávéfogyasztóknak is képes újat mutatni, ők sem maradnak hoppon.

Kapcsolódó újságcikkek