
Szép Zalában születtem...avagy mit esznek a zalaiak?

Minden megyének megvannak a maga sajátos ételei. Ha ellátogatunk egy- egy számunkra idegen megyébe, érdemes ezeket a sajátos finomságokat megkóstolni. Az országunk egyik csücskében, Zala megyében jártunk és kóstoltunk.
Az ételek nagyban kapcsolódnak a népszokásokhoz, meg persze az ünnepekhez.
A régi keresztelők alkalmával a keresztanya egy fumut ad ajándékba a szülőknek, amely egy csecsemő méretű és formájú kalács. Később a kalács alját almával, mákkal, dióval töltött tésztarúdból készítették. Formáztak neki arcot, ruhácskát és kész is volt az ajándék. Amikor kisült, szétosztották, hogy mindenkinek jusson belőle. Ez a sütemény még burgenlandi városokba is eljutott. Itthon pedig Kerkafalva környékén volt nagy hagyománya ennek.

Kedvelt borkorcsolya volt a dödölle. Ez egy nagyon egyszerű krumplis hagymás étel. A zalaiak erre nagyon büszkék, és őrzik is ennek a hagyományát. Nagykanizsán és Zalaegerszegen is több rendezvény elengedhetetlen kelléke ez az étel. A másik ilyen étel az öntött laska, ami szintén sült tésztás, hagymás finomság. Mindkettőt tejföllel, szalonnával tálaljuk, de akár egy jó marhapörkölt mellé is passzol.

A prósza egy krumpli tócsni. A főtt krumplit liszttel kikeverik és kisütik, majd tejföllel tálalják. Ezt az ételt is könnyen megkóstolhatják az érdeklődők egy- egy zalai rendezvényen. Érdekesség, hogy kinn, Ausztriában is van egy hasonló étel, a Kartopfel Puffel. A különbség talán az, hogy a zalai az ízesebb egy kicsit a bécsinél.
A következő étel egy igaz disznóság, mégpedig a húsos csusza. Disznó belsőségből készült fűszeres főtt ragu. Mellé házi készítésű csuszatésztát ettek a régi kor emberei. De ma is több receptet is találhatunk az interneten ha ehhez az ételhez lenne kedvünk.
A parasztasszonyok régen nagyon sokféle mártást készítettek. Ették ezeket hétköznap vagy épp ünnepeken is. A legrégibb a paradicsommártás, uborkamártás, zsemlemártás, rozmaringmártás. Ezeket főként húsos ételek mellé fogyasztották. Ma már több változata is létezik ezeknek a mártásoknak.
A darkedli egy fánkhoz hasonlatos édesség. Olajban sütik ki, utána pedig megtöltik szilvalekvárral. Végül lehintik porcukorral, és úgy kerül az éhes emberek asztalára.
Fontos megemlíteni a réteseket is. Van belőle tökös mákos, káposztás is. Sőt, ami igazán sajátos étel, az a kerékrépás rétes. Ennek egyedül itt van hagyománya. De persze a hagyományos meggyes és túrós réteseket is megtalálhatjuk a helyi piacokon.
Külön fesztivál van a vadpörköltöknek is. Van itt szarvas, vaddisznó s mi szem szájnak ingere. A remek programok mellett mindenki megtalálja a neki való eledelt.
(Borítókép: Göcsej Tudásközpont)